Vijf dingen die ik leerde uit m’n eerste faillissement

Begin dit jaar ruilde ik m’n Samsung A70 voor een Iphone. Ik hou van wat verandering. De Iphone bracht me terug op m’n Icloud van weleer, waar duizenden fotos wachten om nog eens bekeken te worden. Hoe fijn was dat!

Zo viel m’n oog op bijgevoegd artikel uit Trends. Het moet ergens in 1992 gepubliceerd zijn. Ik was toen enkele maanden terug van een succesvol startupavontuur in Barcelona en dacht dat hier nog eens over te doen. De “brand designer” van Orinoco in Spanje was een industriële vormgever die graag met vernieuwende materialen werkte. Zoals wel vaker met creatieve artisten slaagde hij er niet echt in zijn creaties aan de man te brengen. Ik leek de juiste jongeling op de juiste plek… Onderaan het artikel lees je hoe het afliep en wat ik leerde:

Het avontuur eindigde toen het geld op was met een schuldenput (op mijn persoonlijke naam) van ongeveer 1,7 miljoen (oude) Belgische Franken. Ik ken mensen die in een gelijkaardige situatie onder een trein zouden zijn gesprongen. Ik beschouwde het als een interessante leerervaring waarvan onder meer volgende zaken me zijn bijgebleven:

  1. Het is niet omdat je hard werkt, dat je veel gedaan krijgt,
  2. Er is altijd ruimte voor negotieren (ik deed dat met banken, overheid, schuldeisers, etc…)
  3. Er zijn altijd opties en uitwegen
  4. Alles wat je doet (zelfs wanneer het fout afloopt) is nodig om je naar de volgende fase te brengen. Blijf positief
  5. Is iets factureerbaar of niet? (prioriteiten, prioriteiten, prioriteiten, prioriteiten ….)

Ik wens elke ondernemer en creatieveling die tegen een muur botst, heel veel veerkracht en zelfvertrouwen. Trek je niet aan wat mensen rondom jou zeggen of denken. Dat is hun proces, niet het jouwe. Jij doet het of deed het. Vergeet nooit dat dat alleen al je erg waardevol maakt!

Break a leg!

2 Comments

  1. Ondernemen is continu opbouwen naar een doel, focus houden, bijsturen, vallen en opstaan, luisteren naar collega’s, onderzoeken, proberen, bijleren, veel lezen… en vooral heel veel communiceren en je netwerk aanspreken.

    Succes
    Hans

Leave a Reply