Van voornemen tot actie in 6 eenvoudige stappen

Een nieuw jaar, een nieuw decennium. Ik voel me meer dan ooit gemotiveerd om bij te dragen tot de herinneringen die mensen binnen vijftig jaar over de aankomende periode zullen hebben: “het was de max”, “wat een bloei, “de mensen leerden toen echt gelukkig te zijn”, “de harmonie die toen heerste was nooit gezien”, …

Jij hebt wellicht ook snode plannen en energieke voornemens. Ik deel hieronder een strategie die je zal inspireren om het niet bij woorden en ideeën te laten.

1. Visualiseer en beleef het resultaat

Zoek een rustige plek, sluit je ogen en reis naar de toekomst naar het moment waarop je bent waar je wil geraken. Gebruik nu je verbeelding en beleef hoe jouw wereld er nu uitziet. Hoe zie jij eruit, hoe ziet je omgeving eruit? Wat gebeurt er. Wat doe jij? Wat doen mensen rond jou? Welke kleuren zie je, welke geuren ruik je, wat hoor en wat voel je hierbij en waar voel je dat? Neem uitgebreid de tijd om dat beeld intens te beleven. Versterk elementen en voel wat dat met je doet: kleuren heviger maken, geluiden afstemmen, etc… Wanneer je helemaal in het beeld bent opgezogen, leg dan dat gevoel vast met een woord, een symbool of een gebaar.

2. Wie speelt welke rol?

Je hebt net beleefd hoe jouw wereld er zal uitzien wanneer je plan is uitgevoerd of je opdracht is geslaagd. Misschien doe je het alleen, wellicht zijn er anderen in betrokken. Maak een overzicht van alle mensen die een rol zullen spelen in het proces en in het resultaat. Welke rol spelen ze nu, wat zal tijdens het proces veranderen en eens je bent waar je wil zijn, zal er dan nog iets veranderen?

3. Wat is belangrijk?

Wanneer je met je plan start zijn er waarden die belangrijk zijn en overtuigingen die zullen helpen om het plan uit te voeren. Welke zijn die? Voor wie is wat belangrijk en wat zal vermogend werken en wat kan beperkend zijn? Wat zijn de opportuniteiten, wat zijn de valkuilen? De kans bestaat dat tijdens het proces en wanneer de opdracht is uitgevoerd nieuwe elementen belangrijk zullen zijn en oude elementen niet langer relevant? Maak hier een inschatting van.

4. Hoe gaan je te werk?

Je weet nu waar je wil geraken, wie er mee zal spelen en wat er op elk niveau vermogend en beperkend kan zijn. Nu kan je een inventaris maken van wat je allemaal zal nodig hebben om je doel te bereiken. Maak een inventaris van de middelen die doorheen het proces en eens je doel bereikt, nodig zullen zijn. Overloop ook wat niet langer relevant is. Kijk wat je hebt en wat je zal moeten leren, kopen of inhuren.

5. Wat ga je doen?

Dit is het moment waarop je een tijdlijn maakt, gevuld met procesdoelstellingen (aka babysteps). Koppel aan elke baby-stap een voelbare beloning en definieer die duidelijk. Zo kan je het “instant beloningsaapje” in jezelf en in anderen alert houden. Dat leidt tot de nodige tussentijdse dopaminestootjes en vermijdt afleiding of uitstel.

6. Waar en wanneer?

Vul nu je plan verder aan met praktische invullingen rond waar en wanneer wat zal gebeuren. Neem de kracht en invloed van tijdstippen en omgeving mee in rekening en weet dat die een grote rol kunnen spelen in je succes.

De 6 handvaten zullen het verschil maken in jouw volgende realisatie.

Je kan hierover sparren met me via mail, TEAMS of telefoon. Tot gauw!

Hans

Over de blogger

Hans is sinds 1995 een graag gehoorde bron van inspiratie in binnen- en buitenland. Hij is gepassioneerd door de werking van het brein en de impact hiervan op mens en samenleving. Hij combineert elementen uit de wetenschap, waar hij regelmatig zelf congressen en colleges volgt, met wat hij leert uit het leven en uit talrijke publicaties, boeken en cursussen. Hans overgiet dit alles met een heerlijk eloquente saus en een non -conformistische stijl die héél erg gesmaakt wordt door zijn publiek.

Hans is serieel ondernemer, auteur en oprichter van BREINPIRATEN. Dat is een organisatie die “mentale weerbaarheid” promoot en bewerkstelligt bij kinderen, jongeren en iedereen die verborgen schatten in zichzelf op een heel natuurlijke wijze wil ontdekken en inzetten.

Lees meer over hans op www.hansdemeyer.be

Leave a Reply