Smartphone phishing

Je kreeg er in 2021 wellicht ook meerdere toegestuurd: tekstberichtjes die je verwittigen dat er iets mis is met Itsme, dat een levering enkel kan gebeuren als je bevestigt, dat je bankkaart vervalt, etc… Het zijn natuurlijk valse berichten waarmee hackers je proberen om de tuin te leiden.

Wanneer ik bij mezelf kijk waar ik mijn GSM nummer ooit deelde of publiceerde raak ik al snel de tel kwijt. Ik maak me de bedenking dat dat nummer eigenlijk best wel privé is en dat ik het in de toekomst enkel wil delen in een kleine kring van betrouwbare mensen. Zo wordt het ook minder evident voor hackers om het nummer te vinden.

Sinds ik telefonie toevoegde aan Microsoft Teams wordt mijn ambitie om bovenstaande bedenking in de praktijk om te zetten steeds meer realiseerbaar.

Inderdaad, Dankzij Microsoft Teams kan ik nu telefoonnummers aanvragen en deze inzetten om op een professionele wijze te communiceren. Ik heb een persoonlijk nummer, waarmee ik kan bellen en natuurlijk ook oproepen ontvangen. Maar zelfs dat nummer ga ik niet snel delen. Microsoft Teams geeft me immers ook een reekds service nummers. Dat zijn telefoonnummers waarop mensen kunnen bellen. Hun oproep wordt vervolgens door een auto-attendant behandelt. Da’s een virtuele telefonist(e) die je verwelkomt en je de mogelijkheden vertelt om verder te gaan. Een van die opties in mijn geval is doorschakelen naar mijn interne nummer.

Het maakt niet uit waar ik me bevind. Mijn Computer kan de oproep ontvangen of m’n smartphone. Neem ik de call niet op, dan komt de beller op m’n voice mail terecht. Die stuurt me een mailtje met het geluidsfragment en waar beschikbaar, een uitgeschreven versie van de boodschap. Zalig!

Dankzij deze setup, hoef ik m’n mobiele nummer nergens nog te delen. Het kan zelfs best zijn, dat ik in de loop van volgend jaar, dat nummer gewoon opzeg en enkel via Teams bel. Naast de eerder vermelde voordelen, geniet ik ook van een centrale historiek van oproepen. Dat maakt het afwerken van dossiers weer een stuk makkelijker en overzichtelijker.

En om de cirkel rond te maken : hackers weten me niet meer zo makkelijk om de tuin te leiden.

Er zijn nog vele andere voordelen. Ik ben dit jaar voor Microsoft aan de slag om die met jullie te delen. Wil je hier helemaal gratis meer inzicht in krijgen, bel me gerust op nummer 09 396 59 46 (kijk, dat nummer deel ik nu zonder zorgen. M’n GSM nummer zou je hier niet vinden) of boek een half uurtje in m’n agenda via www.hansdemeyer.be

Prettig en veilig eindejaar!!

Leave a Reply