De rijkdom in jezelf

Op haar veertiende ontwikkelde ze een panische angst voor vogels. De angst kwam er ineens (zoals het bijna altijd het geval is) na een verhaal van een leerkracht over een duif die op het hoofd van haar zus was komen zitten. Toen de duif weg vloog had ze een hele pluk haar van de zus mee.

Sindsdien geen terrasjes, geen stadsbezoeken en hyperventileren als er nog maar een duifje in de buurt komt. Voortdurend afwegen wat je wel en niet gaat doen, waar je wel en niet heen gaat en dat allemaal in functie van de kans dat er vogels dichtbij kunnen komen. Ik kan me niet voorstellen welke druk dat op iemand en haar omgeving legt. Zij weet het zeer goed en wil er aan werken.

Voorwaarden voor verandering

De eerste en wellicht meest belangrijke voorwaarde voor verandering is hiermee ingevuld: je moet de verandering zelf echt willen. Dat is zo voor stoppen met roken, je levensstijl aanpassen, meer gaan sporten en ook van angsten af geraken. Het is immers zo dat gedragingen en gewoontes er niet zo maar zijn. Hoe langer ze bestaan hoe meer uitgesproken ze een bepaald doel voor jou dienen. We spreken over een positieve intentie. Vaak ben je er zo aan gewoon geworden dat je het misschien niet echt wil veranderen.

Het helpt ook als je de verandering NU wil.

Sta ook stil bij wat de verandering voor jou en je omgeving zal betekenen. Zowel de goede als de potentieel minder positieve effecten van de verandering in kaart brengen, helpt je om nog overtuigder te geraken (of net niet) van de dringendheid en de gefundeerdheid van je wil tot veranderen.

Het proces

Toen ik de wereld van Neurolinguistisch Programmeren in dook, merkte ik dat de waarde van de gebruikte methodes toen vooral op observaties gesteund was. Je zag dat een bepaalde coachingroutine werkte en dus bleef je ze toepassen. Het was niet altijd duidelijk welk neurologisch proces zich daadwerkelijk afspeelde en zo tot de gewenste uitkomst leidde. 15 jaar later is er veel meer duidelijkheid. Dankzij de vele inzichten die neurowetenschappers verzamelen, krijgen we steeds meer concrete handvaten rond wat er in onze hersenpan gebeurt en hoe die processen kunnen worden beïnvloed. Het sterkt mij in het geloof dat we allemaal perfect in staat zijn om de rijkdom in onszelf maximaal in te zetten en beperkende overtuigingen of gedragingen naar onze hand te zetten wanneer we dat wensen.

Begeleiding

Mike Mandel is een autoriteit op het vlak van NLP en Hypnose. Hij werkte heel vaak samen met politiediensten in moord- en misdaadzaken. Hij verzorgt een podcast met de titel “Brain Software” en is een van mijn grote bronnen van inspiratie, die ondermeer tot de oprichting van Breinpiraten leidde in 2017.

In z’n meest recente podcast heeft hij het over generatieve verandering en hoe je je hierin kan laten begeleiden. Hij gebruikt een fijne metafoor die voor mij heel helder het verschil illustreert tussen soorten coaches en hypnotiseurs:

“Stel, je wil meubelmaker worden. Je leest wat boeken en volgt een cursus bij IKEA waar je op basis van op voorhand ontwikkelde ontwerpen leert waar je de vijsjes moet vastmaken, hoe je de plugjes in elkaar zet en zo een meubeltje maakt. Een andere kandidaat meubelmaker verdiept zich in de houtsoorten, in hoe hout reageert op omgeving, in diverse soorten mogelijke hechtingen en materialen. Met die verzamelde kennis gaat hij creatief aan de slag op maat van de klant. Bij wie ga jij als je een duurzaam kwaliteitsvol meubel wil?”

En nu?

Terug naar de vogelfobie. Na een eerste begeleidingssessie van ongeveer een uurtje, rijden we toevallig voorbij een struisvogelkwekerij. Ik houd er (met haar goedkeuring) halt en we testen of er iets veranderd is. Geen paniekaanval, geen hyperventilatie, … enkel rust. Zalig om te zien. Is het daarmee voor goed opgelost? Dat kan. Misschien is een tweede interventie nuttig. De tijd zal het uitwijzen. De aanzet tot positieve verandering is in elk geval gegeven.

Neem gerust contact met me voor een verkennende babbel rond de vele opties om de rijkdom in jezelf maximaal te verkennen en in te zetten. Volg de Breinpiraten en neem deel aan een van onze vele activiteiten. Ontdek ze op www.breinpiraten.be  

#NLP#trance#hypnose
www.hansdemeyer.be

Leave a Reply