De Franse Middeleeuwen op een boogscheut

Een Betoverend Weekend in Provins

Vorige weekend bracht ik door in het pittoreske middeleeuwse stadje Provins, gelegen op slechts 350 kilometer van mijn deur. Het was een weekend gevuld met geschiedenis, cultuur en culinaire verwennerijen. Hier is een verslag van deze magische ervaring.

Zaterdag

Op zaterdagochtend begonnen we onze reis. Onze eerste tussenstop was de prachtige stad Laon, waar we aan de voet van de majestueuze kathedraal genoten van een heerlijke lunch. Het imposante bouwwerk en de serene omgeving zorgden voor een perfecte pauze tijdens onze rit.

In de vooravond arriveerden we in Provins. Na het inchecken in ons charmante hotel, Aux Vieux Ramparts, genoten we van een lekker aperitiefmoment in de lounge bar van het hotel, een oude ondergrondse kelder die ons meteen in de juiste sfeer bracht. Dan maakten we een verkennende wandeling door de schilderachtige straatjes van het stadje. De sfeer van de middeleeuwen hing in de lucht, met de goed bewaarde gebouwen en smalle steegjes.

De dag sloten we af met een heerlijk diner bij La Terrasse du Châtel. Het was een eenvoudige, maar authentieke Franse maaltijd die perfect aansloot bij de ambiance van Provins. Onder het genot van lokale gerechten en een goed glas wijn, konden we de charme van het stadje echt waarderen.

Zondag

De zondag begon met een uitgebreid en heerlijk ontbijt in ons hotel. De dag beloofde weer vol ontdekkingen te zitten. We kochten een all-in pass, waarmee we toegang kregen tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Provins.

Ons eerste bezoek was aan La Grange aux Dîmes, een indrukwekkende historische schuur die ons een inkijkje gaf in het leven van de middeleeuwse handelaren. Daarna wandelden we door de betoverende Jardin des Roses, waar de geur van bloeiende rozen ons omringde en zorgde voor een sprookjesachtige sfeer.

Vervolgens bezochten we de imposante Tour César. Dit iconische bouwwerk bood een prachtig uitzicht over Provins en de omliggende landschappen. Onze volgende stop was La Collégiale Saint-Quiriace, een prachtige kerk die ons stil maakte door haar serene schoonheid en historische betekenis.

Na dit culturele ochtendprogramma wandelden we richting de nieuwe stad en bezochten we het Prieuré Saint-Ayoul. Hier werden we onverwacht getrakteerd op een prachtig polyfonisch zangmoment door twee getalenteerde vijftienjarige bezoekers. Het was een magisch moment dat onze dag extra speciaal maakte.

Tegen de tijd dat we honger kregen, was het al even na tweeën. De Franse keuken staat bekend om zijn strikte openingstijden, maar gelukkig vonden we een warm welkom bij Trattoria du Val. Onder de stralende zon genoten we van heerlijke Italiaanse gerechten, een verfrissende afwisseling tijdens onze Franse escapade.

Onze toeristische dag sloten we af met een bezoek aan de mysterieuze Provins Souterrain. De ondergrondse gangen en crypten gaven ons een fascinerende blik in het verborgen verleden van de stad.

Het diner genoten we opnieuw in de gezellige bistro van ons hotel. Het was een perfecte afsluiting van een betoverende dag, waarbij we terugblikten op de rijke ervaringen en mooie momenten die Provins ons had geboden.

Provins heeft ons weten te betoveren met zijn charme, geschiedenis en onverwachte schatten. Het was een weekend om nooit te vergeten, en ik kijk ernaar uit om deze magische plek opnieuw te bezoeken.

Maandag

Opnieuw startten we met een fijn ontbijt en na het uitchecken verkenden we de ramparts van Provins. De omwalling is indrukwekkend mooi. Op het programma voor de terugweg stond de stad Meaux. Achteraf bekeken valt daar niet zo veel te beleven. We lunchten er wel super lekker in le Cirkus, dicht bij het water. De onverwachte en meer dan geslaagde stop in Chaalis was dan wel weer elke seconde waard. Je vind er oude ruines van een 12de eeuws abdij, een kapel uit de 13de eeuw en een kasteel vol kunstschatten, door een rijke bankier zonder nazaten geschonken aan de Franse overheid.

Rond 19:30 reden we belgië terug binnen, tevreden en voldaan.

Leave a Reply