Workshop : AI voor dagelijks gebruik in de KMO

Wie is de instructeur of spreker voor deze workshop?

Hans Demeyer. Stel je de levendige sfeer voor van de jaren 70 en 80: een tijdperk dat gonst van de belofte van eindeloze mogelijkheden. Daar begint zijn verhaal. Hij was een kind met dromen, omgeven door de constant veranderende wereld van technologie. Maar in plaats van de digitale toekomst na te jagen, zocht hij soelaas in de tijdloze magie van talen. Het was een strategische keuze. Technologie zou zo snel veranderen dat het altijd studeren zou zijn. Talen boden en bieden meer stabiliteit. Zo behaalde hij een Master’s diploma als tolk.

Het leven, als een rivier, volgt nooit een recht pad. Na tien maanden in het leger vloeiden studies en passie voor technologie samen in een eerste job: die van documentalist, analyst voor een groot softwarehuis. Slechts zes korte maanden in mijn eerste baan voelde Hans een onrust in zijn hart. Een stem fluisterde: “Dit is niet jouw bestemming.” En zo verliet hij een stabiele weg en dook hij met volle overgave in de onvoorspelbare zee van ondernemerschap. Deze reis bracht hem naar de gouden kusten van Spanje, waar de zon twee avontuurlijke jaren lang zijn dromen kuste. Na twee jaar succesvol sleutelen  aan een bedrijf dat multidecoratieve verven vermarkte, keerde hans terug naar België en waagde hij weer een ondernemerssprong, hoewel het lot andere plannen had. Dit avontuur stortte in, waardoor hij onder een berg schulden werd bedolven.

Toch vond hij in het hart van deze storm een lichtpuntje. Elk item dat hij verkocht om zijn schuld af te betalen was een geleerde les, een stap richting wedergeboorte. In 1994 herrees de feniks in hem met een nieuw avontuur. Zijn nieuwe bedrijfje werd de leidende ster voor opkomende reuzen als Microsoft en Compaq, en verlichtte hun pad in de detailhandel. Ze hielpen succesvol mee met de lancering van de Telcoreuzen Mobistar en Orange. Het succes klonk door, waardoor industriële titanen zoals P&G en Toyota hun kant op werden getrokken. Echter, toen het jaar 2008 aan de horizon verscheen, fluisterden de winden van verandering opnieuw. Hans was de crisis net voor en kon in schoonheid schakelen naar een volgend avontuur

Parallel aan deze reis ontvouwde zich een andere lang gekoesterde passie : de wereld van het brein en de psychologie. In de jaren voorheen deden de klanten van Hans vaak op hem een beroep om klanten te enthousiasmeren, verkopers te inspireren in medewerkers te motiveren.  Een podium was al lang een geliefde plek waar hans de kunst bedreef van het boeien van publiek met zijn verhalen. Geboeid door de vraag wat hij dan precies deed dat mensen zo aangenaam vonden en tegelijk een andere vraag rond hoe hij doorheen de duizelingwekkende achtbaan van het leven, hoop en positiviteit is kunnen blijven vasthouden, dwaalde hij af naar het raadselachtige rijk van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP). De ervaring was alsof Hans ontwaakte in een nieuwe wereld. Zo diepgaand was deze transformatie dat zijn kinderen nu grapjes maken over de twee versies van hun pa: de vóór en na van NLP.

Vandaag combineert Hans zijn unieke levenservaringen en de sinds 15 jaar verzamelde kennis over gedrag, de werking van het brein en de positieve psychologie in zijn missie anderen te begeleiden naar hun beste zelf, aangewakkerd door de lessen die zijn reis hebben vormgegeven. Hoewel hij is gespaard van enkele van de zwaarste stormen van het leven, heeft hij elke zonsopgang met uitdagingen gedanst. Onze verhalen zijn echter niet verankerd in het verleden; ze worden geschreven met de inkt van het heden, met een oog op de horizon van de toekomst.

Sinds 2017 ligt Hans mee aan de basis van Breinpiraten, Digital Comfort Factory en the House of Coaching.

Als je op zoek bent naar het schrijven van een verhaal van zelfontdekking, bied Hans een gids besprenkeld met poëtische wijsheid, praktische strategieën en een grenzeloze oceaan van optimisme. Laten we samen de kunst ontdekken van het altijd vinden van het beste pad voorwaarts.

Wat is het hoofddoel of de belangrijkste uitkomst van deze workshop?

De centrale focus van deze workshop is om deelnemers een grondige kennismaking te bieden met AI-tools die toegankelijk en toepasbaar zijn voor iedereen, ongeacht hun technische achtergrond. Ons hoofddoel is om deelnemers niet alleen kennis te laten maken met deze tools, maar ook om hen vaardigheden bij te brengen die essentieel zijn voor het effectief gebruiken van AI in hun dagelijkse bedrijfsvoering.

Een van de belangrijkste vaardigheden die we zullen behandelen, is de kunst van het prompten. In de context van AI betekent dit het vermogen om duidelijke, effectieve en gerichte vragen of prompts te formuleren waardoor AI-systemen optimaal kunnen antwoorden of functioneren. Daarnaast leren deelnemers hoe ze vragen kunnen stellen die hen helpen bij het verkrijgen van de gewenste informatie of resultaten uit deze systemen.

Binnen de workshop gaan we specifiek aan de slag met twee prominente AI-tools: ChatGPT en Bard. Deze tools zijn gekozen vanwege hun gebruiksgemak en brede toepasbaarheid, en deelnemers krijgen praktische ervaring met het inzetten van deze tools voor diverse bedrijfsfuncties.

De workshop is ontworpen om toegankelijk te zijn voor zowel beginners als halfgevorderden. Dus, of je nu net begint met het verkennen van de wereld van AI of al enige ervaring hebt maar je kennis wilt verdiepen, er zal inhoud zijn die aansluit bij je behoeften en interesse.

Tot slot is een van de belangrijkste voordelen die deelnemers zullen behalen na het bijwonen van deze workshop het vermogen om tijd te besparen en sneller kwalitatieve output te produceren in hun respectievelijke bedrijven. Door het effectief inzetten van AI kunnen bedrijfsprocessen worden geoptimaliseerd, waardoor er meer tijd en middelen beschikbaar komen voor andere cruciale aspecten van het bedrijf.”

Is voorkennis van AI vereist om deel te nemen?

Neen, er is geen voorkennis vereist

Welke onderwerpen in AI zullen worden behandeld?

“In deze workshop duiken we diep in de veelzijdige wereld van kunstmatige intelligentie (AI) en hoe deze kan worden toegepast binnen diverse bedrijfssectoren, met name voor KMO’s.

Allereerst zullen de deelnemers kennismaken met een selectie van toonaangevende AI-tools, waaronder ChatGPT, Bard en DALL-E. Elke tool biedt unieke mogelijkheden:

ChatGPT en Bard zijn gericht op tekstuele output en kunnen waardevol zijn voor gebieden zoals copywriting en klantenservice.

DALL-E daarentegen is een opwindende AI die afbeeldingen kan genereren op basis van tekstbeschrijvingen, wat grote mogelijkheden biedt voor marketing en andere creatieve sectoren.

Een van de kerncompetenties die tijdens deze workshop wordt aangeleerd, is de kunst van het prompten. Hiermee kunnen deelnemers effectieve vragen of prompts formuleren om zo de meest relevante en bruikbare output van AI-tools te verkrijgen.

Er worden weinig technische vaardigheden aangeleerd. Wel zullen we uitgebreid verkennen hoe AI toegevoegde waarde kan bieden in verschillende zakelijke domeinen, waaronder:

Sales: Gebruik AI sales pitches te schrijven, meetings voor te bereiden, vragen en opwerpingen te anticiperen, rollenspellen te maken.

Marketing: Inzetten van AI voor gerichte advertentiecampagnes of het genereren van creatieve content.

Copywriting: Benutten van AI-gestuurde tools om overtuigende teksten te creëren die resoneren bij doelgroepen.

Support: Implementeren van AI-chatbots of ondersteuningssystemen om klantvragen efficiënt te beantwoorden.

En vele andere gebieden waar AI kan worden ingezet om bedrijfsprocessen te optimaliseren en concurrentievoordeel te behalen.

De workshop is ontworpen om de deelnemers niet alleen kennis te laten maken met deze tools en technieken, maar ook om hen te inspireren en te empoweren om AI te integreren in hun dagelijkse bedrijfsvoering. Dat doen we door zelf aan de slag te gaan met scenarios en voorbeelden.

Hoe technisch is de inhoud van de workshop?

Het is een praktijkgerichte workshop. Er wordt slechts een héél klein beetje technologische achtergrond gegeven.

Worden er praktische oefeningen of hands-on sessies aangeboden?

Ja, de workshop is meer dan de helft hands-on

Waarom zou ik tijd investeren in de workshop

. In een snel evoluerende wereld, waar technologie en bedrijfsvoering hand in hand gaan, biedt deze workshop je een unieke kans om voorop te lopen in de transformatie die AI teweegbrengt. Hier zijn enkele redenen waarom jouw investering in deze workshop van onschatbare waarde zal zijn:

Toekomstgericht Leren: AI is niet zomaar een trend; het is de toekomst van bedrijfsinnovatie. Door nu te leren en te begrijpen hoe je AI kunt toepassen, zet je jezelf en je bedrijf op een pad van groei en concurrentievoordeel voor de komende jaren.

Directe Toepasbaarheid: In tegenstelling tot veel andere trainingen, legt deze workshop de nadruk op hands-on vaardigheden en tools die je direct kunt toepassen binnen je bedrijf. Of het nu gaat om sales, marketing, copywriting of support, je zult weglopen met praktische kennis die onmiddellijke resultaten kan opleveren.

Tijd & Efficiëntie: In de moderne zakenwereld betekent tijd geld. Met de vaardigheden en kennis die je hier opdoet, kun je processen versnellen, handmatige taken verminderen en sneller kwalitatieve output leveren, wat uiteindelijk leidt tot een hogere ROI.

Netwerkmogelijkheden: Door deel te nemen aan deze workshop, krijg je de kans om te netwerken met gelijkgestemde professionals. Het delen van ideeën en het opbouwen van relaties kan toekomstige zakelijke kansen en samenwerkingsverbanden ontgrendelen.

Empowerment: Kennis is macht. Door jezelf uit te rusten met de nieuwste inzichten en vaardigheden op het gebied van AI, word je een drijvende kracht achter innovatie binnen je organisatie.

Kortom, deze workshop is niet alleen een investering in je professionele ontwikkeling, maar ook in de toekomstige groei en het succes van je onderneming. Mis deze kans niet om een pionier te worden in het benutten van de kracht van AI.”

Hoe kan AI mijn bedrijf helpen groeien of verbeteren?

Kunstmatige intelligentie (AI) biedt een breed scala aan mogelijkheden voor bedrijfsgroei en -verbetering. Afhankelijk van je bedrijfstak en specifieke behoeften, kunnen de voordelen variëren. Hier zijn enkele algemene manieren waarop AI kan bijdragen:

Efficiëntie & Automatisering: AI kan routinematige en tijdrovende taken automatiseren, wat zowel tijd als geld bespaart. Of het nu gaat om klantenservice chatbots, automatische facturatie, of voorraadbeheer, AI kan deze taken sneller en vaak nauwkeuriger uitvoeren dan mensen.

Data-analyse & Inzichten: AI is bijzonder goed in het analyseren van grote hoeveelheden data om patronen en trends te identificeren. Deze inzichten kunnen helpen bij het nemen van beter geïnformeerde beslissingen, het voorspellen van markttrends of het personaliseren van marketingcampagnes voor specifieke klantsegmenten.

Sales & Marketing Optimalisatie: AI kan worden gebruikt om leads te scoren, verkoopvoorspellingen te maken, en klantgedrag te analyseren. Het kan ook bijdragen aan het creëren van effectievere marketingcampagnes door doelgroepsegmentatie en gepersonaliseerde content aanbevelingen.

Klantenervaring Verbeteren: Met tools zoals ChatGPT en Bard kun je snellere en meer consistente klantenservice bieden. AI kan ook helpen bij het personaliseren van klantinteracties, waardoor je een diepere relatie met je klanten kunt opbouwen.

Creatieve Content Generatie: Met AI-tools zoals DALL-E, kun je unieke visuele content creëren voor marketingmateriaal, waardoor je je kunt onderscheiden in een verzadigde markt.

Productinnovatie: AI kan worden ingezet om nieuwe productideeën te genereren, functies te optimaliseren of om het productontwikkelingsproces te versnellen.

Risicobeperking: AI kan potentiële risico’s identificeren, of het nu gaat om financiële onregelmatigheden of potentiële beveiligingsbedreigingen, en kan helpen bij het opzetten van preventieve maatregelen.

Personeelsbeheer & HR: AI kan bijdragen aan het recruitmentproces door het scannen en sorteren van CV’s, het voorspellen van kandidaatsuccessen, of zelfs het analyseren van medewerkerstevredenheid en welzijn.

Dit zijn slechts enkele van de vele manieren waarop AI een bedrijf kan helpen groeien en verbeteren. Wat vooral belangrijk is, is het identificeren van je specifieke behoeften en uitdagingen en vervolgens de juiste AI-oplossingen te implementeren die aansluiten bij die behoeften.”

Welke hulpmiddelen of platforms zullen tijdens de workshop worden besproken?

Large Language Modellen zoals ChatGPT, bard en Claude. DALL-E, Co-pilot in Bing en Microsoft 365

Zullen we leren hoe we specifieke AI-tools kunnen implementeren?

Nee. We concentreren ons vooral op bestaande publiek teogankelijke tools. Aan het einde delen we een overzicht van opties waarmee u AI op een veilige manier in uw bedrijf kan impementeren

Hoe relevant is deze workshop voor mijn specifieke bedrijfstak?

De relevantie van kunstmatige intelligentie strekt zich uit over bijna elke bedrijfstak in de moderne wereld. Zelfs als je denkt dat AI op het eerste gezicht niet direct van toepassing is op jouw sector, zul je verbaasd zijn over de veelzijdigheid en aanpassingsvermogen ervan. Hier zijn enkele punten om te overwegen:

Universele Toepasbaarheid: AI biedt tools en technieken die toepasbaar zijn in een breed scala van sectoren, van detailhandel tot gezondheidszorg, van productie tot dienstverlening. De kernprincipes die je tijdens deze workshop leert, kunnen worden aangepast aan jouw specifieke behoeften.

Toekomstbestendigheid: Ongeacht je bedrijfstak, de digitale transformatie versnelt en AI speelt hierin een centrale rol. Door nu inzicht te krijgen in deze technologie, zet je jouw bedrijf in een positie om toekomstige uitdagingen en kansen aan te grijpen.

Concurrentievoordeel: Zelfs als AI momenteel niet wijdverspreid is in jouw sector, kan het verkrijgen van een voorsprong je een aanzienlijk concurrentievoordeel opleveren. Het stelt je in staat om efficiënter te werken, innovatieve oplossingen te bieden en je klantenservice te verbeteren.

Continue Groei & Leren: De zakelijke wereld verandert voortdurend. Door jezelf en je team uit te rusten met kennis over AI, toon je een commitment aan continue groei, innovatie en leren.

Persoonlijke & Professionele Ontwikkeling: Zelfs buiten de directe voordelen voor je bedrijf, is het leren over AI een waardevolle vaardigheid die je carrière kan verrijken en je perspectieven kan verbreden.

Samenvattend, ongeacht je specifieke bedrijfstak, biedt deze workshop je de tools, kennis en inzichten om de kansen die AI biedt volledig te benutten. Het gaat er niet alleen om wat AI vandaag kan doen, maar ook om het potentieel voor morgen. Deze workshop is een investering in de toekomst van je bedrijf en in je eigen professionele groei.

Wordt er gesproken over ethische overwegingen met betrekking tot AI?

Ja, ethische overwegingen met betrekking tot AI zijn een essentieel onderdeel van de discussie. Het is cruciaal om niet alleen de technologische aspecten van AI te begrijpen, maar ook de bredere maatschappelijke implicaties. Tijdens de workshop richten we ons op:

Bias en Discriminatie: Hoe AI-systemen, wanneer ze verkeerd worden getraind of gebruikt, vooroordelen kunnen versterken en discriminatie kunnen bevorderen.

Privacy: De zorgen over gegevensverzameling, gegevensdeling en hoe AI de privacy van individuen kan beïnvloeden.

Transparantie en Verantwoording: Het belang van het begrijpen hoe AI-beslissingen worden genomen en wie er verantwoordelijk is wanneer er dingen misgaan.

Autonomie: Vragen over de mate waarin we besluitvorming moeten toevertrouwen aan machines en de mogelijke gevolgen daarvan voor menselijke autonomie.

Werk en Economie: Hoe AI de arbeidsmarkt kan veranderen, banen kan verdringen of creëren, en de bredere economische implicaties.

Het is van essentieel belang dat elke professional die met AI werkt, zich bewust is van deze ethische kwesties en in staat is om verantwoord en ethisch verantwoorde beslissingen te nemen

Hoe kan AI helpen bij het automatiseren van bedrijfsprocessen?

AI kan inderdaad een krachtige tool zijn bij het automatiseren van bedrijfsprocessen, waardoor efficiëntie wordt verhoogd en menselijke middelen worden vrijgemaakt voor taken met een hogere waarde. Enkele voorbeelden van hoe AI kan bijdragen aan automatisering zijn:

Gegevensanalyse en -interpretatie: AI kan grote datasets verwerken en patronen identificeren die voor mensen moeilijk waarneembaar zijn, wat kan leiden tot betere besluitvorming.

Klantenservice: Chatbots en virtuele assistenten kunnen routinevragen afhandelen, waardoor menselijk personeel zich kan concentreren op complexere problemen.

Voorraadbeheer: AI kan patronen in de vraag voorspellen en de voorraad dienovereenkomstig aanpassen, waardoor verspilling en tekorten worden verminderd.

Boekhouding en Financiën: Automatische facturatie, uitgavenanalyse en fraudeopsporing zijn slechts enkele van de taken die kunnen worden geoptimaliseerd met AI.

HR-processen: AI kan helpen bij het screenen van sollicitanten, het plannen van interviews en zelfs bij het voorspellen van medewerkerstevredenheid.

Echter, terwijl AI veel potentieel biedt voor automatisering, vereist de daadwerkelijke implementatie vaak maatwerk. De specifieke behoeften, processen en infrastructuur van elk bedrijf zijn uniek, en dus is de aanpak om AI te integreren in deze processen dat ook. Tijdens de workshop zullen we dit onderwerp slechts kort aanraken, maar het is belangrijk om te begrijpen dat, hoewel AI veel mogelijkheden biedt, de implementatie ervan in bedrijfsprocessen een zorgvuldige planning, ontwikkeling en aanpassing vereist.

  1. Welke kansen en uitdagingen in AI zullen worden besproken?

Absoluut, ik zal zowel de kansen als uitdagingen van AI belichten op basis van de informatie die tot nu toe bekend is:

Kansen:

Efficiëntie en Productiviteit: Door repetitieve en tijdrovende taken te automatiseren, kan AI bedrijven helpen om de efficiëntie te verhogen en menselijke medewerkers vrij te maken voor strategischer en creatiever werk.

Data-analyse en Besluitvorming: Met de mogelijkheid om grote hoeveelheden data te verwerken en te analyseren, kan AI helpen bij het nemen van beter geïnformeerde beslissingen.

Personalisatie: AI maakt het mogelijk om producten, diensten en marketingcampagnes op maat te maken voor individuele klanten op basis van hun gedrag en voorkeuren.

Innovatie: AI opent de deur naar nieuwe bedrijfsmodellen, producten en diensten die eerder niet mogelijk waren.

Toegankelijkheid: AI kan helpen bij het overbruggen van barrières, bijvoorbeeld door tekst naar spraak om te zetten of door meerdere talen te vertalen, waardoor diensten en producten toegankelijker worden voor een breder publiek.

Uitdagingen:

Ethische Dilemma’s: Zoals eerder besproken, gaat het gebruik van AI vaak gepaard met ethische vraagstukken, zoals privacy, bias en transparantie.

Implementatie: Het integreren van AI-oplossingen in bestaande bedrijfsinfrastructuren kan complex zijn en maatwerk vereisen.

Vaardigheidskloof: Er is een groeiende behoefte aan personeel met expertise in AI, en het kan een uitdaging zijn om dergelijk talent te vinden en te behouden.

Kosten: Hoewel de kosten van AI-technologieën dalen, kunnen de aanvangsinvesteringen voor sommige bedrijven toch aanzienlijk zijn.

Regelgeving: Terwijl overheden en regelgevende instanties worstelen met hoe ze AI moeten benaderen, kunnen bedrijven worden geconfronteerd met een steeds veranderend landschap van regels en voorschriften.

Tijdens de workshop zal er dieper worden ingegaan op deze kansen en uitdagingen, met als doel de deelnemers een duidelijk en gebalanceerd beeld te geven van wat AI kan betekenen voor hun bedrijf en welke overwegingen daarbij komen kijken

Zijn er case studies of voorbeelden die relevant zijn voor KMO’s?

Natuurlijk! KMO’s (kleine en middelgrote ondernemingen) kunnen enorm profiteren van AI, en er zijn tal van relevante case studies en voorbeelden die de impact van AI op dit soort bedrijven illustreren. Hier zijn enkele voorbeelden:

Klantenserviceverbetering met Chatbots: Veel KMO’s hebben met succes chatbots geïntegreerd op hun websites en in hun klantenservicekanalen. Deze bots kunnen klanten helpen met frequente vragen, bestellingen en technische problemen, wat zorgt voor snellere reactietijden en hogere klanttevredenheid.

Voorraadoptimalisatie: AI kan helpen bij het voorspellen van de vraag naar producten, wat essentieel is voor voorraadbeheer. Door AI-gedreven voorspellingen kunnen KMO’s overstock vermijden en stockouts minimaliseren, wat leidt tot kostenbesparingen.

Marketingpersonalisatie: Door gebruik te maken van AI, kunnen KMO’s klantgedrag en voorkeuren beter begrijpen. Dit kan leiden tot meer gepersonaliseerde marketingcampagnes, wat weer resulteert in een hogere conversieratio en betere klantenbinding.

Fraudedetectie: Vooral voor KMO’s in de e-commerce sector kan AI helpen bij het identificeren van frauduleuze activiteiten door patronen te analyseren die voor mensen moeilijk te detecteren zijn.

HR en Werving: AI-gedreven tools kunnen sollicitanten screenen op basis van vooraf gedefinieerde criteria, waardoor het wervingsproces efficiënter wordt.

Sales en Lead Generatie: Er zijn AI-oplossingen die salesleads kunnen identificeren door het internet en sociale media te doorzoeken op basis van specifieke criteria, wat het leadgeneratieproces kan versnellen.

Operationele Efficiëntie: KMO’s in productiesectoren hebben AI gebruikt om de efficiëntie van hun productielijnen te verbeteren, storingen te voorspellen en onderhoudsplanning te optimaliseren.

Content Creatie: Tools zoals DALL-E kunnen unieke visuele inhoud creëren, terwijl tekstgebaseerde AI zoals ChatGPT en Bard kunnen helpen bij het genereren van copy voor marketingmateriaal.

Deze voorbeelden zijn slechts het topje van de ijsberg. Wat belangrijk is voor KMO’s is om AI-oplossingen te kiezen die echt passen bij hun specifieke behoeften en doelstellingen, en om te investeren in training zodat hun teams deze tools effectief kunnen gebruiken. Tijdens de workshop zal er dieper worden ingegaan op deze cases, met specifieke voorbeelden en resultaten om de relevantie voor KMO’s te benadrukken

Hoe kan ik AI gebruiken om beter te concurreren in mijn markt?

AI biedt een veelheid aan mogelijkheden om uw concurrentiepositie in de markt te versterken. Hier zijn enkele strategieën die u kunt overwegen:

Klantinzichten en Personalisatie: Gebruik AI om gegevens over klantgedrag en voorkeuren te verzamelen en te analyseren. Op basis van deze inzichten kunt u persoonlijkere marketingcampagnes, productaanbevelingen en klantenservice-ervaringen creëren.

Operationele Efficiëntie: Automatiseer repetitieve en tijdrovende taken, zoals gegevensinvoer, klantondersteuning (via chatbots) en zelfs bepaalde HR-functies zoals cv-screening, om tijd en middelen te besparen.

Dynamische Prijzen: E-commercebedrijven kunnen AI gebruiken om real-time prijsaanpassingen door te voeren op basis van factoren zoals vraag, voorraad en concurrentieprijzen.

Voorspellende Analyse: AI kan helpen bij het voorspellen van verkoop, markttrends en zelfs mogelijke bedrijfsrisico’s. Door proactief te zijn op basis van deze voorspellingen, kunt u beter voorbereid zijn op toekomstige marktveranderingen.

Productinnovatie: Gebruik AI om te begrijpen welke productkenmerken of -diensten uw klanten het meest waarderen en ontwikkel vervolgens nieuwe aanbiedingen op basis van deze inzichten.

Verbeterde Aanbevelingssystemen: Als u een online verkoopplatform heeft, kunnen AI-gestuurde aanbevelingssystemen klanten producten voorstellen die ze waarschijnlijk willen kopen op basis van hun browsegeschiedenis en aankoopgedrag.

Fraudedetectie: Bescherm uw bedrijf en klanten tegen fraude door gebruik te maken van AI-algoritmen die ongebruikelijke activiteiten of transacties kunnen detecteren.

Content Creatie: Met tools zoals GPT-4 voor tekst en DALL-E voor beelden kunt u hoogwaardige, unieke content genereren voor marketingcampagnes, blogs en meer.

Supply Chain en Voorraadoptimalisatie: AI kan helpen bij het voorspellen van de vraag naar producten en het automatiseren van het voorraadbeheer, waardoor u kosten bespaart en efficiënter kunt werken.

Sales en Lead Generatie: Door AI-gedreven tools te gebruiken, kunt u potentiële leads identificeren en voorspellen welke leads waarschijnlijk zullen converteren, waardoor uw sales team efficiënter kan werken.

Om AI effectief te gebruiken om beter te concurreren, is het van cruciaal belang om duidelijk te identificeren welke bedrijfsprocessen of -gebieden het meeste baat zouden hebben bij automatisering of optimalisatie door AI. Begin klein, experimenteer en schaal vervolgens op naarmate u succes ziet. En vergeet niet om continue training en educatie voor uw team te bieden om ervoor te zorgen dat zij het meeste uit deze technologieën halen.

**Strategische & Toekomstgerichte Vragen:**

Hoe ziet de toekomst van AI eruit in de komende 5-10 jaar?

Hoewel het moeilijk is om de toekomst met zekerheid te voorspellen, zijn er op basis van huidige trends, onderzoeksprioriteiten en technologische ontwikkelingen enkele verwachtingen en voorspellingen over de toekomst van AI in de komende 5-10 jaar:

Verdere Integratie in Dagelijks Leven: AI zal naar verwachting steeds meer verweven raken in ons dagelijks leven, van huishoudelijke apparaten tot persoonlijke gezondheidsmonitoring en meer geavanceerde persoonlijke assistenten.

Alomtegenwoordige Personalisatie: Verwacht wordt dat bedrijven en dienstverleners AI zullen gebruiken om persoonlijke ervaringen op maat te bieden, van op maat gemaakte nieuwsfeeds tot gepersonaliseerde medische behandelingen.

Vooruitgang in Natuurlijke Taalverwerking (NLP): Tools zoals ChatGPT en Google’s BERT zijn nog maar het begin. We zullen waarschijnlijk getuige zijn van grote sprongen in het begrip van context en semantiek, waardoor AI-systemen menselijke taal nog beter kunnen begrijpen en produceren.

Toename van Algemene AI (AGI): Terwijl de meeste huidige AI-systemen gespecialiseerd zijn in één taak (smalle AI), wordt er gewerkt aan AI-systemen die taken kunnen uitvoeren met het algemene intellect van een mens, hoewel dit nog steeds een uitdagend doel is.

AI in Gezondheidszorg: Van drug discovery tot gepersonaliseerde geneeskunde en geavanceerde medische beeldvorming, AI zal een steeds grotere rol gaan spelen in de gezondheidszorg.

Ethiek en Regelgeving: Naarmate AI een grotere rol speelt in kritieke besluitvormingsprocessen, zal de roep om transparantie, uitlegbaarheid en ethische overwegingen luider worden. We kunnen strengere regelgeving en standaarden verwachten rond het gebruik van AI.

Nieuwe Vormen van Samenwerking tussen Mens en Machine: In plaats van machines die mensen vervangen, zullen we waarschijnlijk meer scenario’s zien waarin mensen en machines zij aan zij werken, elk hun unieke sterktes benuttend.

Decentrale AI en Edge Computing: AI zal steeds meer lokaal worden uitgevoerd op apparaten (zoals smartphones en IoT-apparaten) in plaats van in gecentraliseerde datacenters, wat leidt tot snellere reactietijden en betere privacy.

Verbeterde Beveiligingstechnologieën: Met de toename van cyberdreigingen zal AI naar verwachting een cruciale rol spelen in de detectie en bestrijding van beveiligingsrisico’s.

AI in Creativiteit en Ontwerp: Met tools zoals DALL-E die afbeeldingen kunnen genereren op basis van tekstbeschrijvingen, kunnen we een grotere rol van AI verwachten in domeinen zoals kunst, muziek en design.

Ondanks al deze vooruitgang en mogelijkheden zijn er ook potentiële uitdagingen en zorgen, waaronder de impact op de werkgelegenheid, privacykwesties, en de potentiële misbruik van AI in toepassingen zoals deepfakes. Het is cruciaal voor samenlevingen, bedrijven en individuen om geïnformeerd te blijven en actief deel te nemen aan discussies en besluitvorming rond deze technologieën

Welke AI-trends zijn relevant voor KMO’s?

Explosieve groei van Generatieve AI: De recente groei en adoptie van generatieve AI-tools, vaak aangeduid als gen AI, zijn opmerkelijk. Deze tools kunnen bijzonder nuttig zijn voor KMO’s die op zoek zijn naar innovatieve manieren om content te genereren of aan te passen aan specifieke behoeften[1].

Vertrouwen en Transparantie in AI: Hoewel veel consumenten bezorgd zijn over het gebruik van AI door bedrijven, vertrouwt 65% van de consumenten bedrijven die AI-technologie gebruiken, mits deze op een verantwoorde en transparante manier wordt ingezet[2].

AI in Content Creatie: Meer dan de helft van de respondenten gelooft dat AI de kwaliteit, creativiteit en efficiëntie van geschreven content kan verbeteren. Dit betekent dat AI-gedreven oplossingen zoals ChatGPT waardevol kunnen zijn voor KMO’s die zich bezighouden met contentcreatie[2].

Snelle Evolutie van AI: De wereld van kunstmatige intelligentie en machine learning is in constante evolutie, wat betekent dat KMO’s up-to-date moeten blijven met de laatste trends om concurrerend te blijven[3].

Hoe kunnen KMO’s zich voorbereiden op de groeiende invloed van AI?

Begrijp de Relevantie van AI: KMO’s moeten eerst en vooral begrijpen hoe AI relevant kan zijn voor hun specifieke bedrijfsvoering. Dit kan variëren van klantenservice (bijv. chatbots) tot productieoptimalisatie.

Verzamel en Structureer Data: Veel AI-oplossingen zijn afhankelijk van data. KMO’s moeten beginnen met het verzamelen en structureren van hun data om deze klaar te maken voor AI-toepassingen[2].

Focus op Klantkennis (KYC): AI kan helpen om de kennis van klanten te verdiepen, wat met name nuttig kan zijn voor KMO’s om echte klanten te onderscheiden van potentiële oplichters[1].

Investeer in Opleiding: Terwijl AI-systemen vaak het zware werk doen, is menselijke interactie nog steeds cruciaal. Medewerkers moeten worden opgeleid om te werken met deze nieuwe technologieën.

Evalueer Ethiek en Impact: Het is essentieel om de ethische overwegingen van AI te begrijpen en ervoor te zorgen dat de toepassing ervan de waarden en doelstellingen van het bedrijf weerspiegelt.

Start Klein: Begin met pilotprojecten om te begrijpen hoe AI het beste in de specifieke context van een KMO kan werken, en schaal vervolgens op.

Wat zijn de risico’s voor bedrijven die AI negeren?

Verlies van Concurrentievoordeel: Terwijl concurrenten AI adopteren en optimaliseren voor bedrijfsvoering, kunnen bedrijven die AI negeren achterblijven, waardoor ze marktaandeel verliezen.

Inefficiëntie: AI kan processen automatiseren en optimaliseren. Zonder AI kunnen bedrijven inefficiënties in hun operaties ervaren, wat kan leiden tot hogere kosten en minder productiviteit.

Gemiste Kansen voor Personalisatie: AI stelt bedrijven in staat om hun producten en diensten te personaliseren op basis van klantgegevens. Door AI te negeren, missen bedrijven kansen om hun aanbod af te stemmen op individuele klantbehoeften.

Beperkte Data-inzichten: In een datagestuurde wereld kunnen bedrijven zonder AI moeite hebben om bruikbare inzichten uit hun gegevens te halen, wat kan leiden tot verkeerde zakelijke beslissingen.

Verhoogde Veiligheidsrisico’s: AI-tools kunnen helpen bij het detecteren van onregelmatigheden of veiligheidsbedreigingen. Zonder deze tools kunnen bedrijven kwetsbaarder zijn voor cyberaanvallen of fraude.

Moeite met Schaalvergroting: Naarmate een bedrijf groeit, kunnen de uitdagingen toenemen. AI kan helpen bij het schalen van processen en het beheren van complexiteit. Zonder AI kan schaalvergroting problematisch zijn.

Verouderde Klantenservice: Met AI-gedreven chatbots en ondersteuningstools kunnen bedrijven real-time klantenservice bieden. Bedrijven die AI negeren, kunnen achterblijven in klanttevredenheid en -loyaliteit.

Hoe kan AI helpen bij het nemen van data-gestuurde beslissingen?

Analyse van Grote Datasets: AI kan grote hoeveelheden gegevens verwerken en analyseren die voor mensen moeilijk te begrijpen zijn. Hierdoor kunnen bedrijven patronen en trends identificeren die anders over het hoofd zouden worden gezien.

Voorspellende Analyse: Met behulp van AI kunnen bedrijven toekomstige trends voorspellen op basis van historische gegevens, waardoor ze proactieve beslissingen kunnen nemen.

Optimalisatie van Besluitvormingsprocessen: AI kan helpen bij het automatiseren en optimaliseren van besluitvormingsprocessen, wat leidt tot snellere en meer geïnformeerde beslissingen.

Ethische Overwegingen: Bij het nemen van beslissingen met behulp van AI moet rekening worden gehouden met ethische vraagstukken. Bijvoorbeeld, wie is uiteindelijk verantwoordelijk voor een door AI genomen beslissing? Het senior management moet betrokken zijn bij dergelijke ethische overwegingen[2].

Persoonlijke Aanbevelingen: AI kan worden gebruikt om beslissingen te nemen op basis van gepersonaliseerde gegevens, wat leidt tot meer relevante en doelgerichte beslissingen voor individuen. Echter, dit moet zorgvuldig worden benaderd vanwege gegevensprivacy overwegingen[3].

**Netwerken & Community Vragen:**

Wie zijn de andere deelnemers of bedrijven die deelnemen?

VARIABEL TOE TE VOEGEN

Zijn er netwerkmogelijkheden tijdens of na de workshop?

Zeker weten! Tijdens de workshop bieden we een lichte lunch aan, wat een perfecte gelegenheid is om elkaar te leren kennen en te netwerken in een ontspannen sfeer. Het nut van dergelijke momenten is dat ze bijdragen aan meer interactie en begrip tussen de deelnemers, wat de algemene workshopervaring kan verrijken[1].

Na de workshop is er bovendien een speciaal netwerkmoment gepland, compleet met hapjes en drankjes. Dit biedt een uitgelezen kans om dieper in te gaan op wat je tijdens de workshop hebt geleerd, ervaringen te delen, en nieuwe contacten te leggen. Netwerkmomenten zoals deze stellen deelnemers in staat om de opgedane kennis te consolideren en vanuit verschillende perspectieven te bekijken, wat leidt tot een beter begrip en retentie van de stof[2,3]. Dus ja, er zijn volop mogelijkheden om te netwerken en om je netwerk uit te breiden tijdens én na onze workshop!

Is er een mogelijkheid om na de workshop verdere ondersteuning of mentoring te krijgen?

Digital Comfort Factory is een innovatief bedrijf dat zich richt op het comfortabel navigeren van digitale transformatie. In de huidige snel digitaliserende wereld zijn technologie en comfort niet langer tegengesteld. Met behulp van Kunstmatige Intelligentie (AI) streeft Digital Comfort Factory ernaar om technologische vooruitgang te combineren met comfort.

De Digital Comfort Factory  ontwikkelt AI producten genaamd ComfortCubes, die een veilige en conforme manier bieden om met uw gegevens te interageren op uw eigen voorwaarden. Deze ComfortCubes worden gepositioneerd als waardevolle tools in verkoopcontexten, leertrajecten, klantendienst en vele andere gebieden zoals benadrukt door Peter Vervloedt in zijn informatieve blogreeks

Wordt er een community of netwerkplatform aangeboden voor deelnemers?

Je kan na de workshop terecht op DISCORD in de DCF community

Hoe kan ik in contact blijven met de instructeurs of organisatoren na de workshop?

Je kan na de workshop terecht op DISCORD in de DCF community

**Overige Vragen:**

Zullen de sessies worden opgenomen voor latere weergave?

De sessies worden niet opgenomen. Er is wel uitgebreide documentatie beschikbaar in electronische vorm

Zijn er online bronnen of materialen beschikbaar voor deelnemers?

Ja, Zeker, we vinden het belangrijk dat je na de workshop over voldoende middelen beschikt om de besproken onderwerpen te herzien en verder te verkennen. Afhankelijk van het soort workshop dat je volgt, zie je hier wat je van ons kunt verwachten:

Onze Workshop Presentatie: We zullen de slides van onze presentatie delen, zodat je alle kernpunten op je gemak kunt terugkijken.

Hand-outs: Deze documenten zullen de belangrijkste thema’s, modellen of technieken bevatten die we hebben behandeld.

Samenvatting van de Workshop: Hierin vatten we de belangrijkste discussies, vragen en antwoorden van onze sessie samen.

aanbevolen Literatuur: We hebben enkele boeken, artikelen en papers die gerelateerd zijn aan het onderwerp en die je kunnen helpen bij je verdere studie.

Video-opnames: Als je de sessie wilt herbekijken, zullen we een link naar de opname van de workshop delen.

Links naar Online Bronnen: We hebben enkele websites, online cursussen en forums geselecteerd die je meer inzicht en verdieping kunnen bieden.

Oefeningen en Werkbladen: Mocht je de oefeningen die we tijdens de workshop hebben gedaan willen herhalen, dan zullen we deze ook beschikbaar stellen.

Feedbackformulier: We waarderen je mening zeer en zouden het op prijs stellen als je ons feedback zou willen geven over de workshop via dit formulier.

Onze Contactgegevens: Mocht je nog verdere vragen of opvolging nodig hebben, laat het ons dan weten. Je kunt ons bereiken via e-mail, telefoon of sociale media.

Gemeenschapsplatform: We hebben een online groep opgezet waar je vragen kunt stellen, ervaringen kunt delen en kunt netwerken met andere deelnemers.

Kalender met Toekomstige Evenementen: Mocht je geïnteresseerd zijn in gerelateerde evenementen of vervolgworkshops, dan houden we je graag op de hoogte.

We hopen dat deze materialen je zullen helpen om het meeste uit onze workshop te halen en kijken uit naar verdere samenwerking!

Hoe verschilt deze workshop van andere AI-workshops?

Dat is een uitstekende vraag! Wat onze AI-workshop onderscheidt van anderen, is de benadering en diepgang waarmee we ons richten op praktische toepassing. Bij veel andere workshops krijg je een kaart en leer je de weg kennen. Echter, bij ons gaat het niet alleen om het kennen van de weg, maar vooral om het daadwerkelijk bewandelen ervan.

Wij geloven sterk in het idee dat echte kennis en begrip ontstaat door ervaring. Daarom leggen we in onze workshop niet alleen de theorie uit, maar duiken we ook diep in de praktische aspecten van AI. We voorzien hands-on oefeningen, real-world scenario’s en interactieve sessies om ervoor te zorgen dat je niet alleen begrijpt hoe AI werkt, maar ook hoe je het effectief kunt implementeren en benutten in jouw eigen context.

Bovendien is onze workshop zo ontworpen dat je begeleid wordt door elke stap van het proces, van conceptueel begrip tot daadwerkelijke implementatie. Onze trainers en mentoren staan klaar om je vragen te beantwoorden, uitdagingen te bespreken en je te voorzien van de tools en kennis die nodig zijn om met vertrouwen vooruit te gaan in de wereld van AI.

Dus, in essentie: terwijl andere workshops je wellicht een overzicht en een inleiding geven, nemen wij je mee op reis, stap voor stap, om de wereld van AI echt te ervaren en te navigeren. We hopen dat je met ons mee op deze reis gaat!