Live of online?

Over de studio in de Happiness Farm

Trainingen en presentaties, … de voorbije weken zat ik er bijna even vaak in voor zaaltjes als online. Een zaal is fijner om je ding te doen. Er zijn de energiegolven tussen het publiek en de spreker, er is de ruimte en er is interactie. Dat was vorige week zo bij de Antwerp Management School of bij Fortinet in het Vander Valk hotel in Mechelen.

Het was 2 jaar geleden dan ook een heuse uitdaging om die ervaring online te simuleren. Het is me ondertussen aardig gelukt. Bij het bouwen van de studio, dacht ik vaak terug aan het pionierswerk dat ik samen met een toenmalige medewerker deed toen ik in de jaren ’90 van vorige eeuw voor HP een hele New Product Introduction in elkaar stak als was het een TV programma. Het werd een show van bijna anderhalf uur waarin ik met het scherm interageerde, en de ene parodie na de andere aan elkaar praatte. In elke uitzending werden nieuwe producten en hun value op een originele manier tot bij het publiek gebracht. Er was een weerbericht, een interview met een gedetineerde die met de toen revolutionaire HP DVD Writer illegaal DVDs gekopieerd en verkocht had. Er was de “Jambers bijdrage” waarin een vrouw vertelt over haar depressieve buurman. Ze vermoedde dat het te maken had met de aankoop van een concurrentieel product….

Het anderhalf uur kostte méér dan een maand voorbereiding. Dat had ook te maken met het feit dat het toen lang niet zo evident was om mooie resultaten te halen met groene schermen en goed materiaal véél te duur was. We moesten ons behelpen met goedkope 8mm camera’s met videocassetjes die dan geconverteerd werden naar veel te grote filmbestanden. Die werden dan weer met veel te lichte computers bewerkt waardoor het soms erg lang duurde voor we resultaten zagen. Het was meer dan een leerrijke ervaring! Ik had toen mijn kantoor in Brussel en mijn training ruimte was één maand lang een heuse TV studio. Het was echt pionierswerk met chromakeys en montages om het interactief journaal, de pseudo-Jambersuitzending en vele andere hilarische fragmenten tot één grote show aan elkaar te reigen. Er wordt hier en daar nog over gesproken.

We zijn inmiddels 25 jaar verder en er is heel wat veranderd. Het kostte nog studie- en voorbereidingswerk om het juiste materiaal en goede software bij elkaar te verzamelen. Eens die klus geklaard, was het inrichten van een moderne studio kinderspel en is het echt genieten van de snelheid waarmee online events kunnen worden klaargestoomd, demo’s opgenomen en andere fun activiteiten kunnen worden verzorgd. Helemaal anders dan in de vorige eeuw :). M’n gevoel zegt dat we de HP show of iets gelijkaardigs nu zeker op een week zouden kunnen inblikken.

De muzikale nieuwjaarskaart van de Roularta-band, die hier vorig jaar langs kwam in volle lockdo,wn was zo een van die “hp-achtige” uitdagingen die op iets minder dan een week werd afgewerkt Elke keer levert het weer nieuwe inzichten die bijdragen tot het goede verloop van de 100den online trainingen en tot de creatieve fun in de studio.

Ik zie ondertussen tot m’n genoegen dat anderen zich lieten inspireren door wat ze hier zagen en er met succes mee aan de slag gingen. Zo hielp ik HP mee met de installatie van hun studio. Je vindt mooie studio bij UBEON en copain Yves Keryn is er ook met succes mee bezig.

Ben jezelf ook op zoek naar inspiratie om jouw online presence naar een volgende niveau te tillen? Bel gerust es (09 396 59 46). Ik help je graag verder.

Talk to you soon!

Leave a Reply