Friday 13 : Ontgoocheling voor Microsoft 365 Co-pilot fans

Ah, de wereld van Kunstmatige Intelligentie! Het is booming, het is opwindend en het blijft zich ontwikkelen. Co-Pilot van Microsoft 365 past in deze boeiende ontwikkelingen en wordt her en der aangeprezen als het volgende grote ding in AI-gedreven productiviteitstools. De buzz eromheen is fenomenaal en ik was (en ben nog steeds) een van de luidste cheerleaders. Een game-changer die belooft de productiviteit en creativiteit van gebruikers te verhogen met de kracht van AI. Overal waar ik kijk, van het partner-ecosysteem tot vroege adopters in de SMB-sector, is de opwinding voelbaar.

Maar hou je vast, want er zit een twist in dit verhaal.

Eerst het slechte nieuws

Mijn enthousiasme kreeg een klap op de recente Microsoft SMB-communitybijeenkomst in Brussel, gewijd aan alles wat met AI te maken heeft. Wat is daar dan precies meegedeeld?

Zoals sommigen onder jullie al vernamen, Co-Pilot in Microsoft 365 wordt gelanceerd in november 2023. Hoera, toch? Maar hier is de adder onder het gras – het komt er alleen voor de grote jongens. Daarmee bedoel ik klanten met een Enterprise Agreement die minimaal 300 gebruikers activeren (elk voor $30/maand). Volgens de geruchten (of liever gezegd, vanaf het podium) heeft het te maken met het feit dat de Co-Pilot, ondanks zijn briljantheid, veel resources in de Azure-backend gebruikt. Dus voor Microsoft zijn de kleinere spelers nog lang niet rendabel.

Laten we dit in perspectief plaatsen: wereldwijd evenaart het resourceverbruik van AI dat van een heel land, en we beginnen nog maar net. Het roept vele vragen op. Een ervan is: wanneer krijgen onze kleine en middelgrote bedrijven een stukje van de M365 Co-Pilot taart?

De Bitterzoete Demo

Ik had het voorrecht om een sneak peek demo te krijgen. Hoewel het zijn onhandige momenten had (hé, niemand is perfect!), is het potentieel van Co-Pilot onmiskenbaar. Stel je voor dat je naadloos integreert met applicaties zoals Word, Outlook, PowerPoint, Teams en LinkedIn. Het is AI-magie, en ik zag het met mijn eigen ogen. Puik gedemo’d!

Het tij keerde tijdens de Q&A. Ik kon het gevoel niet onderdrukken dat ik als een kind tegen het raam van een snoepwinkel werd gedrukt, waarbij alle heerlijke traktaties werden getoond en nadien werd gezegd dat ik niet binnen mag en zelfs niet mag proeven! Inderdaad De toegang tot Co-Pilot blijft beperkt tot een handvol mensen in de BELUX. Als Partner moet je het redden met filmpjes op Youtube. Co-Pilot komt er (voorlopig) niet in demovorm, niet de MAP, niet in het Experience Center, …

Dan het goede nieuws

Maar het is niet allemaal kommer en kwel! Onthoud, de wereld van AI is enorm, en Co-Pilot in Microsoft 365 is niet de enige oplossing in het veld. De afgelopen maanden heb ik met de Digital Comfort Factory hands-on workshops gegeven in samenwerking met SMB-partners, waarbij we tools zoals ChatGPT, Co-Pilot in Bing, DALL-E en ComfortCubes hebben verkend. Het doel? KMO eigenaars en verkoopprofessionals in het KMO segment in staat te stellen, en hen te laten zien hoe ze de kracht van deze AI-tools vandaag kunnen gebruiken om hun efficiëntie te verhogen. AI zal immers geen banen elimineren, de mensen die AI weten te gebruiken, zullen dat wel doen.

Dus, terwijl het wachten op M365 Co-Pilot doorgaat (wellicht nog tot eind 2024 voor de kleine spelers), zit de AI-reis vol spannende stops onderweg. Laten we ze samen verkennen en er mee aan de slag gaan!

Er komen nieuwe workshops aan:

  • 23/10 and 25/10 met Conxion bij Conxion Experience Center in Waregem
  • 21/11 met Converge-IT in Gent
  • 9/11 met Process Delight in Herent

Laat me hier weten als je op de hoogte wil blijven van de workshops!

Leave a Reply